dimarts, 27 d’octubre de 2015

Olor d'hivern

Hasta el invierno más largo muere rendido ante el mar.
Maldita Nerea


Fa olor d'hivern aquesta tardor. També de castanyes i moniatos, és clar, i potser d'algun panellet, tot i que van cars i els trobo massa dolços. Prefereixo les castanyes, sí, sobretot les que duu ell, embolicades amb paper de diari, que ha passat per la paella a correcuita i que mengem ràpid, regades amb un xic de vi blanc, jo, i una cervesa negra, ell, abans no es refredin i no les puguem pelar. Hi fa un tall vertical a una banda, i em sorprèn, que a casa l'àvia les tallava horitzontalment, pel mig, i la clova es desenganxava amb facilitat i gairebé queia sola. Prefereixo també els moniatos, com ella, dolços i ataronjats, però són de mal fer al forn i nosaltres no tenim paciència.
Fa olor d'hivern aquesta tardor, deia. Perquè ahir anàvem de màniga curta i amb l'aire condicionat a tot drap a la feina i demà durem la bufanda nuada el coll i l'abric llarg. I el nas vermell i carregat de mocs. De petita les tardors eren llargues i els hiverns eterns. Ara passen en un sospir. Nadal a tocar, després Setmana Santa i al cap de quatre dies l'estiu i sant tornem-hi. Potser és que ens fem vells tots plegats. Com ella. Com l'àvia, que ja no cou castanyes ni moniatos, ni torra pa a la vora del foc. Que ja no recorda que ja no recorda. Vells i esgotats. Com la llar de foc que ja no encén ningú, que ja no és llenya i flames, sinó només cendra. O ni tan sols això, que el pare la deu haver buidat a palades i ara és només un forat negre, un pou fosc i pregon.


2 comentaris:

  1. una altra que s'ha contagiat de l'ambient de castanyada que desprèn últimament Pons's Blog

    ResponElimina
  2. Em sembla que aquest any no ens menjarem pas les castanyes amb bufanda, segons les previsions...Quan era petita, era el da que ens posàvem l'abric, com han canviat les estacions...I com que feia un fred que pelava, ens compràvem una paperina de castanyes, per escalfar-nos les mans!
    Si t'agraden els moniatos, són molt bons i fàcils de fer, com patates fregides...
    Petonets,

    ResponElimina