dimarts, 20 de desembre de 2011

La memòria dels peixos

Els mites i les falses creences sovint tenen una força inesperada i estan més arrelats que no ens pensem. Recordareu si més no la Dory de "Buscant en Nemo", un simpàtic peix amb problemes de memòria a curt termini. Imagino que el personatge es basa en el mite que els pobres peixos només poden conservar els records durant tres segons. Resulta, però, que sí tenen memòria a llarg termini (ho diu la revista Muy Interesante, o sigui que ens ho haurem de creure!).
Potser som els humans, que presumim d'animals sofisticats, els que oblidem amb facilitat. Qui recorda ja el senyor Millet i família, que passaran el Nadal ben calentets a casa (no fos cas que estiréssim el fil i el cabdell no tingués fi)? I qui pensarà en els tripijocs del gendre reial de nom impronunciable, d'aquí quatre dies, quan altres escàndol més sucosos (i nous de trinca) ens omplin l'estómac? 
Pitjor encara, ben aviat haurem oblidat l'estat del benestar, no recordarem quan parlàvem de drets laborals, no de privilegis. I, com que la memòria és fràgil, tornarem a votar als mateixos de sempre; o bé, potser seran uns altres, però duran els mateixos collars sota la camisa emmidonada, els mateixos guants blancs. Tindran altres noms, però brandaran també el bastó de la por i no recordarem els cops que ja hem rebut amb aquest mateix pal. Seran uns altres, però l'enemic, el culpable, sempre serà el mateix: l'altre. I l'ase dels cops, malauradament també: nosaltres.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada