dimecres, 22 de juny de 2011

És quan dormo (que hi veig clar)

Parlem de somnis, que ja toca (cal fer honor al títol del bloc!). De somiar despert i de somiar adormit. Perquè no és el mateix. Resulta que, mentre dormim, es manté gran part de l'activitat cerebral, llevat, ah sorpresa!, del lóbul frontal, que es desconnecta. I si tenim en compte que aquesta zona és coneguda com el CENSOR (les majúscules són meves), us podeu començar a fer una idea de les implicacions de tot plegat.
El lòbul frontal és el que, quan estem desperts, ens diu que aquell noi que tant ens agrada no ens convé, que és massa guapo, massa lleig, massa superficial, massa llest; massa o massa poc per a nosaltres, en definitiva. És el que ens xiuxiueja en veu baixa que la feina que sempre hem desitjat (criador de caragols, ballarina de claqué) és una bestiesa, impossible, que està fora del nostre abast. I és aquest maleït lòbul el que, quan per fi gosem fer un pas, ens recorda la darrera vegada que ens van trencar el cor o que ens vam estavellar.
Tanmateix, quan dormim, el gran censor també dorm i aleshores aflora tot allò que hem reprimit durant el dia: els desitjos, les pors, els anhels, les frustracions. En somnis és difícil amagar-se res: totes les emocions i els sentiments que hem provat d'enterrar sota capes i capes de judicis acaben surant a la superfície encara que, de vegades, adoptin formes estranyes. Per això, molts recomanen que per conèixer-se bé a un mateix cal escoltar els propis somnis, veure de quina matèria estan fets.

Avui no tanco l'entrada amb una cançó, ni un vídeo, sinó amb un petit poema que vaig escriure fa temps (solitària i trista incursió en el món de la poesia):

 Les tiges dels meus somnis gronxades pel vent
en camps d'esperança on dorm el recel
el fred i la por s'arrosseguen lentament
tanta pluja per tan poc cel.

2 comentaris:

  1. jo sempre he volgut ser criadora de cargols! :-) maleït lòbul frontal...

    ResponElimina
  2. Si poguéssim desconnectar aquest lòbul frontal durant el dia, encara que fós a estonetes...

    ResponElimina