dilluns, 27 de juny de 2011

En negre

Fa uns dies, el meu amic Òscar em va enviar un enllaç al bloc La cúpula del trueno, concretament a l'entrada del dia 22 de juny Dinero, dinero y más dinero: un gráfico inquietante. Us recomano que hi doneu una ullada, si teniu temps i ganes, perquè s'hi compara gràficament quant han costat diversos projectes emblemàtics o algunes guerres, quins són els beneficis de determinades empreses o el PIB de certs països, entre d'altres.

Probablement us indignareu (sí, més encara!), perquè veureu, per exemple, que els beneficis del Banc Santander l'any 2010 quasi quadripliquen la inversió en educació en aquest país durant el mateix període. O que amb el cost estimat de l'economia submergida a Espanya es podria pal·liar la fam al món durant gairebé un any.


Parlant d'economia submergida, justament, l'altre dia, casualitats o causalitats de la vida, llegia sobre l'origen de l'expressió "treballar en negre" (travailler au noir, en francès), que es remunta a l'Edat Mitjana i no té res a veure amb l'esclavatge. Era norma escrita que només es podia treballar mentre hi hagués llum natural. Alguns patrons, tanmateix, per augmentar el rendiment dels obrers, els feien treballar també quan es feia fosc, negra nit, a la llum de les espelmes. Aquesta pràctica estava totalment prohibida i era perseguida durament, com ara vaja.

Han passat un munt de segles, però hi ha coses que no canvien. I jo em pregunto, ingènua, en lloc de retallar progressivament l'estat del benestar, parapetant-se rere el fantasma de la crisi, no seria més fàcil (i més just) perseguir el frau fiscal i fer aflorar l'economia submergida? Perquè, a aquest pas, les properes generacions seran les primeres que viuran en pitjors condicions que les anteriors i no sé si hauran de treballar en negre, però com negres segur que sí (i perdoneu l'expressió políticament incorrecta).


1 comentari:

  1. Eva, sóc la franzi! quina ràbia això que expliques... que bé que hagis avisat pel facebook, molt pràctic!!!
    petons

    ResponElimina