dijous, 19 de maig de 2011

Indignem-nos!

Sóc fan del programa Singulars de TV3 (gràcies Javier, per aquesta troballa), però he de reconèixer que l’emissió del 2 de maig no va ser de les millors. No sempre es pot treure tot el suc dels convidats i aconseguir una entrevista brillant. Sempre s’hi aprèn alguna cosa, però, i, en aquest cas, em quedo amb un nou concepte, el de crims econòmics contra la humanitat.

Després de negar la crisi durant anys, amb eufemismes i subterfugis vergonyosos, ens hem hagut de rendir a l’evidència aclaparadora de prop de 5 milions d’aturats. I, mentre la classe política es dedica a llançar-se fang i a reflotar amb els nostres diners (en quines condicions? a canvi de què?) unes entitats bancàries que van especular amb les il·lusions de molts,  les famílies breguen per sobreviure i assisteixen impotents al penós espectacle de la retallada d’un estat del benestar que tots crèiem inamovible.

Però, sorprenentment, ningú no busca responsables. O, com a molt, es culpa el mercat. Una solució fàcil. I, còmoda, perquè no pots dur el mercat als tribunals i demanar-li que pagui pels seus crims. La culpa és lletja i bruta i a tothom li agrada presumir de mans netes, però és evident que molts s’han lucrat d’aquesta situació.
A l’escola sempre ens deien, a més, que calia aprendre de la Història, per no repetir-la. Què hem après, però, aquesta vegada? Quan ens puguem alçar, què ens impedirà tornar a ensopegar més endavant amb la mateixa pedra?

Què ens queda més que indignar-nos, més que la insubmissió pacífica que clama Stéphane Hessel (“Només és home qui es compromet“)? Deixem-nos inspirar per aquest HOME que, amb 94 anys, havent sobreviscut l’horror nazi, manté intacte l’inconformisme davant la injustícia i ha estat capaç d’omplir d’esperança a milers de persones.

Us deixo amb una cançó, On lâche rien, d’HK & Les saltimbanks (que també serveix de teló a aquesta emissió del programa Singulars). Perquè la música també és revolució (tant qu’il y de la vie, il y a du combat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada